Robert Lambert: ”Jag lyssnar inte så mycket på det där, jag vill fokusera på mig själv”

Robert Lambert spås bli Englands nästa stora speedwaystjärna. Foto: Erik Kruse

Robert Lambert tippas bli Storbritanniens nästa storstjärna, trots sina blott 18 år. Britten har redan fått köra VM, tagit silver i lag-VM, han kör också regelbundet i de brittiska ligorna samt den tyska. 2014 hoppade han av skolan för att bli heltidsproffs. Vi fick en pratstund men den talangfulla tonåringen från Norwich.

Robert Lambert föddes den femte april 1998 i Norwich som ligger på den östra delen av England. Redan tre år senare körde Robert motorcykel och framtiden var spikad. Tävlingskarriären inleddes på gräsbana som sexåring för att sedan gå över till speedwaycyklar på 250 kubik, då nio år gammal. 2008 tog britten licens för sin 250-cykel och inledde därmed sin speedwaykarriär.

I Sverige startar man oftast på knattehoj, vilket idag ligger på 85 kubik. Många tycker dock att det borde bli en enklare övergång till den stora 500-kubikscykeln istället för att komma från 85cc. Vad tror du?
– Jag tror dock det handlar mycket om talangen. Jag menar, du kan lära dig och utvecklas och jobba väldigt hårt för det, men det kommer stanna av om du inte redan har talangen i dig. Men visst hjälper det att köra 250 först. En del kommer in direkt på 500-kubikare, men det är inte många, säger Robert.

Robert utvecklades väldigt snabbt och kände sig redo för att ta steget över till den största speedwaycykeln, 500-kubikaren. Men för att få ta licens på en sån behöver man i England vara 16 år, Robert var bara 14 år vid den här tidpunkten.
– Jag var inte 16 år än och fick inte köra i någon liga i England, vilket man får i Tyskland. Så jag bestämde mig för att börja där på tysk licens.

Trots att Robert fortfarande är väldigt ung ses han redan som Storbritanniens nästa stora speedwaystjärna. Robert själv bryr sig inte så mycket om det utan fokuserar istället på att bli så bra som han själv kan bli.
– Jag lyssnar inte så mycket på det där, jag vill fokusera på mig själv. Om du börjar lyssna på folk som säger sånt till dig kommer du till slut tänka att du redan är bäst och tro att du är bättre än du egentligen är. Jag vet att jag är duktig men jag är inte där än. Man vet aldrig vad som kommer hända men självklart vill jag bli den bästa, det vill väl alla.

Förra året blev ett riktigt bra år. Robert fick debutera i det brittiska VM-laget som, något oväntat, tog silver på hemmaplan. Han lyckades även bra individuellt med ett brons vid Brittiska finalen och framförallt ett brons i JVM.

Robert inledde den sista och avgörande JVM-deltävlingen rätt illa men lyckades knipa en ack så trepoängare i sitt sista ordinarie heat. Samtidigt körde Australiens Jack Holder bra och hamnade på samma totalpoäng som britten. Ett omkörningsheat fick således köras för att sära de båda åt. Väl där var Robert riktigt het och ledde från start till mål.
– Det var en underbar kväll. Jag trodde dock inte att jag skulle klara att ta en pallplats så som jag genomförde grundtävlingen. Men jag kunde inte ha bett om mer, jag är nöjd med bronset. Fast jag hade ju gärna vunnit allting.

Hoppar av skolan för att bli heltidsproffs
Säsongen 2017 kommer den snart 19 år fyllda britten köra i fyra olika länder och totalt sex olika ligor, däribland svenska Elitserien med Masarna. Utöver detta ingår flera individuella tävlingar såsom junior-VM och andra diverse mästerskap. Det är inte heller helt omöjligt att Robert i år igen tar en plats i Storbritanniens lag-VM-lag senare i sommar. Ett riktigt hektiskt schema med andra ord. Något Robert inte tycker är något konstigt alls.
– Om jag har stora internationella tävlingar går dem före lagtävlingarna, och de flesta tävlingarna körs olika veckodagar så det blir oftast inga krockar. Skulle någon tävling ändå krocka så går England före, det är något jag inte kan välja.

För att kunna satsa helhjärtat på sin speedway tog Robert beslutet att hoppa av skolan år 2014, då 16 år gammal.
– Jag slutade skolan 2014 för att jobba som professionell speedwayförare. Jag tar fortfarande lektioner på vintern och försöker även läsa lite genom säsongen.

Den femte april drar säsongen igång på allvar för Robert när hans King’s Lynn tar emot Somerset i den brittiska högstaligan. Sedan är det full fart på livet som speedwayproffs fram till mitten av oktober.

Fakta
Namn: Robert Alan Lambert
Ålder: 18 (fyller 19 i april)
Född: Norwich, England
Större meriter: Brons i JVM (2016), brons i Brittiska finalen (2016), silver i Brittiska juniorfinalen (2015, 2016), silver i lag-VM (2016).
Klubbar 2017: King’s Lynn, England, Newcastle, England, Masarna, Sverige, DMV White Tigers, Tyskland, Lublin, Polen.

Bildgalleri

Du kanske också gillar

2 thoughts on “Robert Lambert: ”Jag lyssnar inte så mycket på det där, jag vill fokusera på mig själv”

  1. Dmitri Berge kommer representera följande klubbar.
   Berwick Bandits, The Championship (England)
   Stal Rzeszów, Nice Speedway Liga (Polen)
   MC Marmande, Ligue Nationale (Frankrike)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.